Pohlepa farmaceuta
















Kada netko postaje važna osoba u društvu i ulazi među članove liječnićke profesije svećano obećaje da će svoj život staviti u službu humanosti polaganjem Hipokratove zakletve.  Najvažniji principi zakletve: obaveza  da se život podredi u korist bolesnika, ravnopravnosti  bolesnika bez obzira na spol i klasu, čuvanje liječnićke tajne. Također budući liječnici prisežu da neće dozvoliti ni pod prijetnjom da se njihovo znanje iskoristi suprotno zakonima humanosti.

Nekoć se smatralo da netko postaje doktor jer želi pomagati ljudima.  Na nesreću mnogih,   doktori danas  često postaju produžena ruka pohlepnih farmaceutskih kompanija. Naravno nije svatko u tom zdravstvenom sustavu motiviran pohlepom. Većina doktora i medicinskih sestara pomažu ljudima nesebično, ali veoma se teško oduprijeti glomaznim farmaceutskim kompanijama koje raspolažu neograničenim financijskim i ljudskim kapitalom.

Farmaceutske kompanije nemaju drugih motiva osim zarade.  Sve priče o humanosti i pomaganju ljudima postaju iluzija.  Unatoč velike svjetske financijske krize farmaceutske kompanije bilježile su najveći rast profita. Njihovi glavni menadžeri na vrhu su piramide najbolje plaćenih u svjetskom biznisu i ulažu ogromna sredstva u marketing.

Britanski naučnici obavijestili su javnost da Tamiflu nije djelotvoran lijek protiv gripe kao što se to mislilo. Većina zemalja utrošile su milijarde dolara na lijek koji je trebao služiti u sprječavanju velike pandemije smrtonosne ptičje gripe koje su se svi pribojavali prije desetak godina.
U izvještaju piše: „Nema smanjenja bitnih komplikacija, kao što su upala pluća i hospitalizacija. Također, pokazalo se da lijek ne utječe na prenošenje gripe u toj mjeri da bi bilo neophodno koristiti ga u slučaju pandemije". Autori  izvještaja tvrde da nisu nekoliko godina mogli doći do podataka o lijeku Tamiflu. Naravno iz farmaceutske kompanije Roche koje proizvodi lijek Tamiflu osporavaju navode i tvrde da su sve radili prema propisima.
To nije prvi put da farmaceutski div Roche dolazi pod povećalo javnosti. Poznat je slučaj s  lijekom koji je korišten za  liječenje pacijentica oboljelih  od raka dojke, a kao   posljedice uzimanja  lijeka bio je  gubitak vida.

Činjenica je da sve farmaceutske kompanije na početku osporavaju takve izvještaje ali na kraju kada dospiju na sud,  pritisnute čvrstim dokazima zbog  pohlepe i varanja moraju isplatiti milijunske  odštete. Gotovo da nema velike svjetske farmaceutske kompanije koja nije platila takve  odštete zbog  „kvalitete“  njihovih lijekova. 

Naravno to nikada nije spriječilo njihove menadžere da ne uzmu ogromne naknade i bonuse  za svoj „rad“. Sve  novčane kazne samo su kap u moru u odnosu prema ostvarenim profitima.  Uz njih korist ostvare i odvjetnici u tim sudskim procesima, ali se nitko ne pita što je s pacijentom. Bolestan čovjek  uzima lijek u nadi da će mu isti pomoći. Na kraju,   mora se  suočiti s teškim nus pojavama  takvog lijeka.

Nema novčane naknade koja  može platiti uništeno zdravlje.