Profesija kladioničar-plaća upropašten život

Mnogi ljudi  svakodnevno se  klade ili  kockaju. Većina to čini iz zadovoljstva i kockaju u male iznose da se zabave. Njihovo kockanje ne uzrokuje  probleme  i ne može se smatrati opasnim niti ovisnošću.
Prema pisanju Deutschewelle-a u Hrvatskoj je čak  50000 građana patološki ovisno o kockanju.
Ti građani,   imaju ili će imati   velike probleme s brutalnim posljedicama ovisnosti.
Mnogi  od njih će  bankrotirati, izgubiti obitelj i prijatelje, ostati bez posla, postati depresivni. Neki će zapeti u kriminalu ili počiniti samoubojstvo.



Navedeni razlozi trebali bi biti dovoljno jak argument za svakog ovisnika  da  prestane kockati ili se  kladiti,  odmah. To je jedini način da se šteta minimizira. Tko ima sklonost da postane ovisan o kocki veoma lako može prijeći nevidljivu crtu i u kratkom roku od svog života i života svoje obitelji napraviti horor.  Kako se radi o bolesti kod koje se ne vide simptomi na prvi pogled razarajući efekti mogu biti nepopravljivi.

Ovisnost o kocki ne zanima da li ste mlad ili star, bogat ili siromašan, obrazovan ili neobrazovan, inteligentan ili neintelegentan, žena ili  muškarac. Ovisnost uništava živote pojedinaca, obitelji i stvara  društvene probleme.  Tko ne potraži pomoć i ne zaustavi tu bolest  suočava se s propašću. 

Jedna grupa ovisnika  sebe  zavarava da je to samo igra, da igraju za zadovoljstvo. Također postoji i druga grupa  koji sebe smatraju profesionalnim kockarima ili kladioničarima i uvjeravaju sebe i druge  da  mogu živjeti od toga. Oba načina  razmišljanja su  samozavaravanje i  vode u kaos.
Ovisnost o kocki po mnogo čemu je  drugačija od drugih ovisnosti. Ovisnik o kocki i kada prestane kockati može se suočavati s posljedicama kockanja dugi niz godina vraćajući kockarske dugove. 

Zastrašujući je podatak da  građani  godišnje uplaćuju u kladionice  više od 4 milijarde kuna, što iznosi  više od 1000 kuna po građaninu  na godišnjem nivou. Kladionica i razno raznih igraonica ima više nego škola i knjižara zajedno. Hrvatska Lutrija svakodnevno na glavnom državnom mediju HRT-u poziva igrače da igraju  i  osvoje  jackpot.   Na lokalnim televizijama barem jedan sat dnevno neki mladići  daju  „sigurne“ parove na koje  treba uložiti novac.
S druge strane o opasnoj i destruktivnoj bolesti patološkoj ovisnosti od kockanja ne govori se na glavnim medijima kao što je HRT gotovo nikada.

Najčešće osobe koje zaglave u patološku ovisnost o kocki prolaze nekoliko faza.
Sve započinje povremenim klađenjem ili kockanjem.  Igrač  „srećom“  dobije veći dobitak: deset, dvadeset ili čak sto tisuća kuna. Igrač misli da je upravo on taj koji zna kako pobijediti kockarnicu ili kladionicu.  Počinje se hvaliti pred drugima kako se može živjeti od kocke jer on ima dobitan sistem .
Ulozi postanu veći i igra se češće.  Ali sreća kao  sreća – dođe i ode, a  matematika počinje raditi svoje.  U kocki i klađenju   uvijek daje prednost organizatoru igre. Njihova matematika je  jednostavna – što dulje  i češće igrate vjerovatnost   da izgubite raste. Gubici se počinju nizati i  brzo nadmaše dobitke.
Iza toga  započinje faza  laganje obitelji i prijatelja. Ne spominju se gubici ali se hvali povremenim dobicima.
Pozajmljuje se novac od prijatelja,  s uvjeravanjem da je sistem igre dobitan i da će im uložen novac biti višestruko vraćen.
Stalno se  razmišlja o igri i sve više vremena  provodi kladeći ili kockajući. Pokušava se izvući iz nastalih problema. Postoji pouka: „Nije ga majka grdila što je  kockao već što se vadio“. Obitelj se zanemaruje i  ima sve manje novca budući isti  završava u kockarnici.
   
Kada se konačno otkrije da su gubici puno veći od gubitaka i novac drugih  ne može vratiti bez obzira da li se radi o prijateljima, bankama,   osoba postaje nerzovzna i povlači  u sebe. Kontakt s obitelji postaje sve lošiji ili ga više nema. Od društvenog statusa i ugleda ne ostaje ništa. Postoji opasnost da osoba zbog dugova  dospije  u svijet kriminala. Cijeli  horor može završiti samoubojstvom.

Za sve patološke kockare karakteristično je da dobro lažu,  prije svega sebe a onda i druge.
Ako je netko u vašoj  blizini ovisnik o kocki ili klađenju a vi smatrate da mu trebate pomoći morate biti veoma oprezni . Kockarski ovisnici sami  moraju  prihvatiti činjenicu da će sve izgubiti ako ne potraže stručnu pomoć. Ne treba  ih  osuđivati, da se ne povuku u sebe i izbjegavaju vas unatoč želje da im pomognete.